Du behöver
- 1 kg laxfilé
- 2 msk olivolja
- 1-1 1/2 tsk flingsalt
- 1 tsk citronpeppar
- 2 msk honung
- Färskpressad saft av 1/2 citron Jordgubbssalsa
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 msk honung
- 3-4 msk rapsolja
- 1 liter jordgubbar, rensade
- 3 msk hackad mynta Topping och servering
- 1/2 citron i tunna skivor
- 1 tsk grovstött rosépeppar
- Örter, t ex dragon och basilika
- 4 dl smetana
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 6-8 portioner potatissallad
Gör så här
Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper. Pensla med olja och krydda med salt och citronpeppar.
Stek laxen i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut, ringla över honungblandad med citronsaft, och stek i ytterligare 10 minuter. Låt laxen vila i ca 20 minuter.
Jordgubbssalsa: Vispa ihop vinäger, honung och rapsolja i en skål. Vänd ner jordgubbar skurna i små bitar och mynta.
Toppa laxen med citronskivor, rosépeppar och örter.
Servera laxen med salsa, smetana smaksatt med vitlök och potatissallad.