Ugnsstekt lax med jordgubbssalsa

Lax och jordgubbar gifter sig fint tillsammans. Här ugnsbakar vi fisken och serverar bären i en fruktig salsa.

Tillagningstid: 30 minuter
6-8 portioner

Du behöver

  • 1 kg laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1-1 1/2 tsk flingsalt
  • 1 tsk citronpeppar
  • 2 msk honung
  • Färskpressad saft av 1/2 citron
  • Jordgubbssalsa
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk honung
  • 3-4 msk rapsolja
  • 1 liter jordgubbar, rensade
  • 3 msk hackad mynta
  • Topping och servering
  • 1/2 citron i tunna skivor
  • 1 tsk grovstött rosépeppar
  • Örter, t ex dragon och basilika
  • 4 dl smetana
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 6-8 portioner potatissallad

Gör så här

1

Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper. Pensla med olja och krydda med salt och citronpeppar.

2

Stek laxen i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut, ringla över honungblandad med citronsaft, och stek i ytterligare 10 minuter. Låt laxen vila i ca 20 minuter.

3

Jordgubbssalsa: Vispa ihop vinäger, honung och rapsolja i en skål. Vänd ner jordgubbar skurna i små bitar och mynta.

4

Toppa laxen med citronskivor, rosépeppar och örter.

5

Servera laxen med salsa, smetana smaksatt med vitlök och potatissallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top