Du behöver
- 50 g smör
- 400 g ricotta
- 200 g färskost, t ex Philadelphia
- 3 dl strösocker
- 4 ägg
- 1 msk pressad citron
- 3 msk vetemjöl
- 3 msk majsstärkelse
- 2 dl gräddfil Rabarbersylt
- 300 g rabarber
- 150 g syltsocker Servering
- Vispgrädde
Gör så här
Rabarbersylt Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker.
Värm på medelvärme samtidigt som du rör. Efter en stund kan du höja temperaturen. Låt småkoka i 6-7 minuter under omrörning. Rabarbern ska vara mjuk när den är färdig. Låt sylten svalna.
Smält smöret i en kastrull. Blanda ricotta, färskost, socker, ägg, citron, mjöl och majsstärkelse i en bunke. Kör med elvisp i någon minut. Rör sist ner det smälta smöret och gräddfilen.
Klipp ut ett bakplåtspapper något större än botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Pappret ska gå drygt 1 cm upp på kanten. Smörj resten av kanten.
Bred ut smeten. Grädda kakan en bit ner i ugnen i 175 grader i 65 minuter. Ta ut kakan och låt svalna ordentligt. Ställ i kylskåpet efter en stund.
Servering: Bred på någon deciliter rabarbersylt. Servera ricottakakan kylskåpskall, gärna med lite extra sylt och vispad grädde.