Ricottakaka med rabarber

En kaka som smälter i munnen tack vare ricottan och rabarbersylten.

Tillagningstid: 20 minuter + 65 minuter i ugn + tid att kallna
12 bitar

Du behöver

  • 50 g smör
  • 400 g ricotta
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 msk pressad citron
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 dl gräddfil
  • Rabarbersylt
  • 300 g rabarber
  • 150 g syltsocker
  • Servering
  • Vispgrädde

Gör så här

1

Rabarbersylt Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker.

2

Värm på medelvärme samtidigt som du rör. Efter en stund kan du höja temperaturen. Låt småkoka i 6-7 minuter under omrörning. Rabarbern ska vara mjuk när den är färdig. Låt sylten svalna.

3

Smält smöret i en kastrull. Blanda ricotta, färskost, socker, ägg, citron, mjöl och majsstärkelse i en bunke. Kör med elvisp i någon minut. Rör sist ner det smälta smöret och gräddfilen.

4

Klipp ut ett bakplåtspapper något större än botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Pappret ska gå drygt 1 cm upp på kanten. Smörj resten av kanten.

5

Bred ut smeten. Grädda kakan en bit ner i ugnen i 175 grader i 65 minuter. Ta ut kakan och låt svalna ordentligt. Ställ i kylskåpet efter en stund.

6

Servering: Bred på någon deciliter rabarbersylt. Servera ricottakakan kylskåpskall, gärna med lite extra sylt och vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top