Ängamat – god soppa med primörer

Läcker och mild soppa med potatis, morötter, blomkål, purjolök och sockerärtor.

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 10-12 små potatisar
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 knippe späda morötter
  • 1 knippe sparris, 250 g
  • 1 liten purjolök
  • 50 g bladspenat
  • 50 g sockerärtor
  • 8-10 rädisor
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 msk finhackad persilja
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 äggula
  • 1 dl vispgrädde
  • Örtkräm
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk finhackade örter
  • Ev 1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här

1

Örtkräm: Rör samman örtkrämen och ställ kallt till servering.

2

Dela potatisen. Bryt blomkålen i buketter, skär ev späd blast och stock i strimlor.

3

Skär morötter och sparris i mindre bitar. Skiva purjolöken och hacka spenaten. Dela sockerärtor och rädisor.

4

Koka upp vattnet, salta och lägg i potatisen. Koka i ca 10 minuter. Tillsätt blomkål och morötter, koka dem nätt och jämt mjuka i ca 5–8 minuter.

5

Tillsätt sparris, purjolök, spenat, sockerärtor och rädisor, koka i 3-5 minuter. Ta upp grönsakerna med en hålslev på ett fat.

6

Blanda spadet med 4,5 dl av mjölken. Blanda resten av mjölken med mjölet till en slät redning och häll den i grytan under omrörning. Koka i ca 3 minuter. Lägg i grönsakerna och örterna, låt allt bli genomvarmt.

7

Vispa ihop äggulan och grädden i en bunke. Tillsätt ca 1 dl av den heta soppan och blanda ihop. Häll redningen i soppan, den får inte koka, då skär den sig.

8

Servera soppan med örtkrämen och ett gott bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top