Du behöver
- 10-12 små potatisar
- 1 blomkålshuvud
- 1 knippe späda morötter
- 1 knippe sparris, 250 g
- 1 liten purjolök
- 50 g bladspenat
- 50 g sockerärtor
- 8-10 rädisor
- 7 dl vatten
- 1 tsk salt
- 5 dl mjölk
- 2 msk vetemjöl
- 3 msk finhackad persilja
- 1 msk finhackad dill
- 1 äggula
- 1 dl vispgrädde Örtkräm
- 2 dl crème fraiche
- 3 msk finhackade örter
- Ev 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här
Örtkräm: Rör samman örtkrämen och ställ kallt till servering.
Dela potatisen. Bryt blomkålen i buketter, skär ev späd blast och stock i strimlor.
Skär morötter och sparris i mindre bitar. Skiva purjolöken och hacka spenaten. Dela sockerärtor och rädisor.
Koka upp vattnet, salta och lägg i potatisen. Koka i ca 10 minuter. Tillsätt blomkål och morötter, koka dem nätt och jämt mjuka i ca 5–8 minuter.
Tillsätt sparris, purjolök, spenat, sockerärtor och rädisor, koka i 3-5 minuter. Ta upp grönsakerna med en hålslev på ett fat.
Blanda spadet med 4,5 dl av mjölken. Blanda resten av mjölken med mjölet till en slät redning och häll den i grytan under omrörning. Koka i ca 3 minuter. Lägg i grönsakerna och örterna, låt allt bli genomvarmt.
Vispa ihop äggulan och grädden i en bunke. Tillsätt ca 1 dl av den heta soppan och blanda ihop. Häll redningen i soppan, den får inte koka, då skär den sig.
Servera soppan med örtkrämen och ett gott bröd.