Du behöver
- 2 knippen sparris, ca 500 g
- 1 knippe färsklök
- 2 msk olivolja
- ½ tsk flingsalt
- 4-5 msk rostade pinjenötter
- Citronskivor
- Citronhollandaise 125 g smör
- Färskpressad saft av 1 citron
- 4-5 msk vatten
- 3 äggulor
- ¼ tsk flingsalt
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
Citronhollandaise: Smält smöret i en liten stekpanna utan att det tar färg. Låt svalna i ca 5 minuter.
Vispa ihop citronsaft, 2 msk vatten och äggulor i en rostfri kastrull. Sjud under oavbruten omrörning tills gulorna tjocknar (såsen får inte koka).
Ta kastrullen av värmen och fortsätt vispa i ca 3 minuter, tills äggmassan svalnat något.
Tillsätt smöret, 1 matsked i taget, under kraftig vispning. Vispa i resten av vattnet, 1 msk i taget, till önskad konsistens. Smaka av med salt. Häll upp i skål. Peppra.
Bryt av den hårda nedersta delen på sparrisen. Ansa löken, dela den på längden. Pensla grönsakerna med olja och grilla dem på medelstark värme i en grill- eller stekpanna i ca 3 minuter. Salta.
Lägg sparris och lök på ett fat. Toppa med pinjenötter och citronskivor. Servera med citronhollandaisen.