Grillad sparris och citronhollandaise

Lättgrillad sparris smakar gudomligt med krämig hollandaisesås. Vill du inte laga såsen direkt på spisen kan du även koka den över vattenbad.

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 knippen sparris, ca 500 g
  • 1 knippe färsklök
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk flingsalt
  • 4-5 msk rostade pinjenötter
  • Citronskivor
  • Citronhollandaise
  • 125 g smör
  • Färskpressad saft av 1 citron
  • 4-5 msk vatten
  • 3 äggulor
  • ¼ tsk flingsalt
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Citronhollandaise: Smält smöret i en liten stekpanna utan att det tar färg. Låt svalna i ca 5 minuter.

2

Vispa ihop citronsaft, 2 msk vatten och äggulor i en rostfri kastrull. Sjud under oavbruten omrörning tills gulorna tjocknar (såsen får inte koka).

3

Ta kastrullen av värmen och fortsätt vispa i ca 3 minuter, tills äggmassan svalnat något.

4

Tillsätt smöret, 1 matsked i taget, under kraftig vispning. Vispa i resten av vattnet, 1 msk i taget, till önskad konsistens. Smaka av med salt. Häll upp i skål. Peppra.

5

Bryt av den hårda nedersta delen på sparrisen. Ansa löken, dela den på längden. Pensla grönsakerna med olja och grilla dem på medelstark värme i en grill- eller stekpanna i ca 3 minuter. Salta.

6

Lägg sparris och lök på ett fat. Toppa med pinjenötter och citronskivor. Servera med citronhollandaisen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top