Paj med gravlax och spenat

Läcker paj i friform med lax, potatis, spenat och purjolök.

Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter
4-6 personer

Du behöver

    1 sats klassisk pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3-4 msk iskallt vatten
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Fyllning
  • 1 purjolök, strimlad
  • 2 msk olivolja
  • 150 g babyspenat
  • Salt, peppar
  • 3-4 dl riven gratängost
  • 3 msk vispgrädde
  • 3 kokta potatisar, skivade
  • 200 g gravad lax i skivor
  • 1 litet ägg
  • Garnering
  • 1 msk finhackad dill
  • 1/4 tsk flingsalt
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Pajdeg: Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet och vinägern under tiden som maskinen går. Kör tills degen formas till en boll.

2

Platta ut degen till en fyrkant. Lägg i en plastpåse, låt vila kallt i ca 30 minuter.

3

Fräs purjon i olja i ca 3 minuter. Tillsätt spenaten och fräs i ca 3 minuter. Salta och peppra. Låt svalna. Blanda i osten och grädden.

4

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en rektangulär platta, ca 28 x 35 cm. Skär av en 5 cm bred remsa av degen och spara till garneringen.

5

Lägg degplattan och pappret på en plåt. Lägg på skivad potatis, men spara en ca 4 cm bred kant runt om. Varva spenat- och ostblandningen med laxskivor över potatisen. Vik degkanterna över fyllningen. Pensla degkanten med uppvispat ägg.

6

Pensla den sparade degen med ägg och stansa ut små fiskar. Lägg dem på pajen.

7

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

8

Garnera med hackad dill, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top