Du behöver
-
1 sats klassisk pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör, kylskåpskallt
- 3-4 msk iskallt vatten
- 1 tsk äppelcidervinäger Fyllning
- 1 purjolök, strimlad
- 2 msk olivolja
- 150 g babyspenat
- Salt, peppar
- 3-4 dl riven gratängost
- 3 msk vispgrädde
- 3 kokta potatisar, skivade
- 200 g gravad lax i skivor
- 1 litet ägg Garnering
- 1 msk finhackad dill
- 1/4 tsk flingsalt
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
Pajdeg: Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet och vinägern under tiden som maskinen går. Kör tills degen formas till en boll.
Platta ut degen till en fyrkant. Lägg i en plastpåse, låt vila kallt i ca 30 minuter.
Fräs purjon i olja i ca 3 minuter. Tillsätt spenaten och fräs i ca 3 minuter. Salta och peppra. Låt svalna. Blanda i osten och grädden.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en rektangulär platta, ca 28 x 35 cm. Skär av en 5 cm bred remsa av degen och spara till garneringen.
Lägg degplattan och pappret på en plåt. Lägg på skivad potatis, men spara en ca 4 cm bred kant runt om. Varva spenat- och ostblandningen med laxskivor över potatisen. Vik degkanterna över fyllningen. Pensla degkanten med uppvispat ägg.
Pensla den sparade degen med ägg och stansa ut små fiskar. Lägg dem på pajen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Garnera med hackad dill, flingsalt och nymalen svartpeppar.