Kalljästa frallor

Få saker smakar bättre än nybakat bröd till frukosten! De här frallorna jäser när du sover, sedan är det bara att baka ut dem på morgonen.


20 stycken

Tips!

  • Fördelen med att kalljäsa degen är att smakerna i mjölet utvecklas bättre under en lång jäsning. Du använder också en mindre mängd jäst. 
  • Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningen, och brödet blir lite segare och får en rustikare smak.
  • Kalljäst bröd är suveränt om du vill spara tid. Jäs på natten och baka ut på morgonen!

Du behöver

  • 5 gram jäst
  • Ev 2 matskedar surdeg
  • 5 deciliter vatten
  • 2 teskedar salt
  • 1 ¾ deciliter fullkornsvetemjöl
  • Ca 8 deciliter vetemjöl special

Gör så här

1

Rör ut jästen och ev surdegen i lillfingervarmt vatten. Tillsätt vatten, salt, fullkornsvetemjöl och vetemjöl special.

2

Arbeta samman degen, gärna i en matberedare med degkrokar, tills den släpper skålens kanter.

3

Täck över degen och låt den jäsa i 1 timme i rumstemperatur.

4

Ställ in degen i kylen och låt stå över natten.

5

Ta ut degbunken ur kylen och låt den stå i 1 timme i rumstemperatur.

6

Forma 20 bollar. Låt jäsa övertäckta i ca 15 minuter.

7

Grädda bröden i 250 grader i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top