Tips!
- Fördelen med att kalljäsa degen är att smakerna i mjölet utvecklas bättre under en lång jäsning. Du använder också en mindre mängd jäst.
- Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningen, och brödet blir lite segare och får en rustikare smak.
- Kalljäst bröd är suveränt om du vill spara tid. Jäs på natten och baka ut på morgonen!
Du behöver
- 5 gram jäst
- Ev 2 matskedar surdeg
- 5 deciliter vatten
- 2 teskedar salt
- 1 ¾ deciliter fullkornsvetemjöl
- Ca 8 deciliter vetemjöl special
Gör så här
Rör ut jästen och ev surdegen i lillfingervarmt vatten. Tillsätt vatten, salt, fullkornsvetemjöl och vetemjöl special.
Arbeta samman degen, gärna i en matberedare med degkrokar, tills den släpper skålens kanter.
Täck över degen och låt den jäsa i 1 timme i rumstemperatur.
Ställ in degen i kylen och låt stå över natten.
Ta ut degbunken ur kylen och låt den stå i 1 timme i rumstemperatur.
Forma 20 bollar. Låt jäsa övertäckta i ca 15 minuter.
Grädda bröden i 250 grader i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.