Hertas rätt är fina fisken

Mormor Hertas fiskrätt har lagats i generationer och är fortfarande en favorit för vår läsare Agneta. Prova den du med, på buffébordet eller som huvudrätt med valfritt tillbehör.


4 portioner

Du behöver

  • 1 ½ kilo torsk, hel med ben eller 600 gram torskrygg
  • Sås
  • 3 matskedar smör
  • 4 matskedar vetemjöl
  • 1 ½ matsked strösocker
  • 4 deciliter vatten
  • 4 matskedar vinäger
  • 4 äggulor
  • 3 deciliter vispgrädde
  • Salt, peppar
  • 5 matskedar finhackad dill
  • Garnering
  • Räkor
  • Skivad gurka
  • Tomater i klyftor

Gör så här

1

Koka fisken, gärna dagen före, rensa den väl. Används torskrygg, lägg ner i kokande saltat vatten, stäng av värmen och låt dra under lock tills den är klar. Låt kallna.

2

Sås: Smält smöret i en kastrull, rör i mjöl och socker. Späd med vatten och vinäger. Koka upp, koka i 5 minuter.

3

Rör i äggulorna och värm på svag värme tills såsen är glansig, den får inte koka då skär den sig. Låt kallna och rör då och då.

4

Rör i grädden. Salta och peppra, rör ner hackad dill. Täck fisken med sås.

5

Garnera med räkor, gurka och tomat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top