Ragú Bolognese

Det här är en härlig variant på den klassiska köttfärssåsen som kommer från Bologna i norra Italien.

Tillagningstid: ca 1 timme
4 portioner

Du behöver

  • 400 gram tagliatelle eller pappardelle
  • Ragú
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 2 matskedar smör
  • 2 matskedar olivolja
  • 400 gram nötfärs
  • 100 gram pancetta
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 burk passerade tomater, ca 400 gram
  • 1 deciliter torrt vitt vin
  • 1 deciliter vatten
  • 1 tesked timjan
  • 1 tesked rosmarin
  • Salt, nymalen svartpeppar
  • Servering
  • 50 gram parmesan, nyriven
  • Sallad och vinägrett

Gör så här

1

Ragú: Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Strimla och finhacka sellerin.

2

Hetta upp smör och olivolja och stek färsen tills den är nästan genomstekt.

3

Skär pancettan i mindre bitar. Tillsätt den och stek på ganska hög värme tills färsen är genomstekt.

4

Tillsätt de hackade grönsakerna och fräs i några minuter, rör om då och då.

5

Tillsätt tomatpuré, passerade tomater och vin. Låt allt få ett uppkok och häll i vattnet. Tillsätt timjan och rosmarin, krydda med salt och peppar.

6

Låt såsen puttra under lock i 1 timme tills den är riktigt mustig i smak och konsistens. Späd ev med lite vatten.

7

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet, men spara några matskedar pastavatten att reda såsen med.

8

Blanda pastan med såsen och tillsätt pastavattnet.

9

Lägg upp och servera pastan toppad med nyriven parmesan. Bjud rätten med en god sallad och vinägrett.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top