Du behöver
- 1 kilo räkor, färska eller frysta med skal
- 1 nät musslor, ca 500 gram
- 3 vitlöksklyftor
- Olivolja
- 1 deciliter torrt vitt vin
- 1 röd chilifrukt
- 2 matskedar tomatpuré
- 1 burk cocktailtomater, ca 400 gram
- Salt, svartpeppar
- 400 gram spaghetti
- 3 matskedar grovhackad bladpersilja
- 1 citron, i klyftor
Gör så här
Skala räkorna och lägg i en bunke.
Skölj musslorna och dra bort skägget. Knacka varje mussla mot köksbänken. Släng de som inte stänger sig eller är trasiga.
Skala och skär 1 vitlöksklyfta i tunna skivor. Hetta upp några matskedar olivolja i en rejäl kastrull. Fräs vitlöken i 1 minut, tillsätt vin och musslor och sätt på locket. Koka på hög värme i ca 5–6 minuter tills musslorna öppnat sig.
Låt musslorna svalna och lossa dem från skalen, spara några med skal kvar till servering. Sila av kokspadet, spara det till tomatsåsen.
Kärna ur och skiva chilin tunt. Skala och skär resten av vitlöken på samma sätt.
Hetta upp en rejäl stekpanna med kant med 2–3 msk olivolja. Fräs chili och vitlök i några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa i 1 minut. Häll ner burktomater och musselbuljong och koka i 15 minuter utan lock.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ta upp pastan, men spara lite av kokvattnet.
Tillsätt pastan i tomatsåsen med musslor och räkor, späd med någon matsked pastavatten, blanda. Strö över hackad persilja och toppa med citronklyftor.