Skaldjurspasta – lyxig frutti di mare

Frutti di mare! Riktig lyxpasta med smak av musslor och räkor.

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner

Du behöver

  • 1 kilo räkor, färska eller frysta med skal
  • 1 nät musslor, ca 500 gram
  • 3 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • 1 deciliter torrt vitt vin
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 burk cocktailtomater, ca 400 gram
  • Salt, svartpeppar
  • 400 gram spaghetti
  • 3 matskedar grovhackad bladpersilja
  • 1 citron, i klyftor

Gör så här

1

Skala räkorna och lägg i en bunke.

2

Skölj musslorna och dra bort skägget. Knacka varje mussla mot köksbänken. Släng de som inte stänger sig eller är trasiga.

3

Skala och skär 1 vitlöksklyfta i tunna skivor. Hetta upp några matskedar olivolja i en rejäl kastrull. Fräs vitlöken i 1 minut, tillsätt vin och musslor och sätt på locket. Koka på hög värme i ca 5–6 minuter tills musslorna öppnat sig.

4

Låt musslorna svalna och lossa dem från skalen, spara några med skal kvar till servering. Sila av kokspadet, spara det till tomatsåsen.

5

Kärna ur och skiva chilin tunt. Skala och skär resten av vitlöken på samma sätt.

6

Hetta upp en rejäl stekpanna med kant med 2–3 msk olivolja. Fräs chili och vitlök i några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa i 1 minut. Häll ner burktomater och musselbuljong och koka i 15 minuter utan lock.

7

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ta upp pastan, men spara lite av kokvattnet.

8

Tillsätt pastan i tomatsåsen med musslor och räkor, späd med någon matsked pastavatten, blanda. Strö över hackad persilja och toppa med citronklyftor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top