Du behöver
- 10 g jäst
- 3 dl vatten
- 7 dl vetemjöl special knappt
- 0.5 dl olivolja
- 1 msk salt
Garnering
1 st liten klase kärnfria blå druvor
3 msk olivolja
2 msk grovhackad rosmarin
2 msk plockad salvia
flingsalt
Gör så här
Lös jästen i ¼ dl vatten och tillsätt 2 msk vetemjöl. Blanda till en lös smet och jäs under duk i 30 minuter.
Blanda samman resten av vattnet, vetemjölet, olja och salt.
Arbeta degen kraftigt till en smidig deg i ca 5 minuter. Jäs under duk i 2 timmar.
4 Skölj och plocka loss druvorna, lägg i en durksil att rinna av ordentligt. Fördela ut oljan i en bakplåt med kant. Fördela ut degen och tryck ut den till ca 2 cm tjocklek.
Fördela ut druvorna över brödet och tryck till för att de lättare ska fastna i bröden. Toppa med rosmarin, salvia och flingsalt. Jäs brödet i ytterligare 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in bröden långt ner i ugnen och grädda i ca 30 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.
Servera gärna brödet till en ostbricka med t ex färskost och kittost eller långlagrade hårdostar. Här passar även ädelost.