Örtfylld lammstek med ratatouillesallad

Lamm fylld med örter är så gott! Här tillsammans med en smakrik ratatouillesallad.


4 portioner

Du behöver

  • 1 kg benfri lammstek
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • flingsalt
  • Fyllning
  • 0.5 dl finhackad persilja
  • 6 st strimlade torkade aprikoser
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad rosmarin
  • 0,5 st rivet citronskal av en halv citron
  • 2 msk smör

Garnering

kryddgrönt som timjan och rosmarin

Ratatouillesallad

2 st röda paprikor
2 st gul paprika eller orange
1 st zucchini
4 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st rödlökar
4 st vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater i blandade färger
200 g småbladig sallad
0,5 st citronsaft av en halv citron

Garnering

kryddgrönt t ex timjan och rosmarin

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader. Ta bort eventuellt nät från lammsteken. Vik ut köttet plant framför dig och putsa bort lite av fettet om det behövs. Gnid in köttet med salt och peppar.

2

Finhacka persiljan, strimla aprikoserna och skala och finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen. Fördela blandningen på mitten av lammsteken. Lämna en kant utan fyllning runt om. Vik ihop steken och bind samman med hjälp av ett steksnöre.

3

Hetta upp matfett i en stekpanna och bryn köttet runt om. Flytta över köttet till en eldfast form och sätt in en köttermometer.

4

Stek vidare i ugnens mitt tills köttet har en innertemperatur på ca 62 grader. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 minuter innan du klipper bort snöret och skivar upp köttet.

5

Strö över flingsalt och garnera med örter och torkade aprikoser. Servera på uppläggningsfat med ratatouillesallad.

6

Sätt ugnen på 150 grader. Ta bort eventuellt nät från lammsteken. Vik ut köttet plant framför dig och putsa bort lite av fettet om det behövs. Gnid in köttet med salt och peppar.

7

Finhacka persiljan, strimla aprikoserna och skala och finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen. Fördela blandningen på mitten av lammsteken. Lämna en kant utan fyllning runt om. Vik ihop steken och bind samman med hjälp av ett steksnöre.

8

Hetta upp matfett i en stekpanna och bryn köttet runt om. Flytta över köttet till en eldfast form och sätt in en köttermometer.

9

Stek vidare i ugnens mitt tills köttet har en innertemperatur på ca 62 grader. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 minuter innan du klipper bort snöret och skivar upp köttet.

10

Strö över flingsalt och garnera med örter och torkade aprikoser. Servera på uppläggningsfat med ratatouillesallad.

11

Ratatouillesallad Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och tärna paprikorna i stora tärningar. Ansa, kärna ur och dela ­zucchinin i stora tärningar. Blanda paprika och zucchini med olivolja, salt och peppar.

12

Fördela grönsakerna i bakplåtspappersklädd långpanna och rosta strax under ugnens mitt i ca 12 minuter.

13

Skala lök och vitlök. Klyfta löken och finhacka vitlöken.

14

Ta ut plåten och vänd ner lök, vitlök och tomater. Rosta vidare i 10–15 minuter.

15

Ta ut och blanda med salladsbladen. Pressa över citronsaften. Fördela salladen på ett generöst uppläggnings­fat och placera den skivade lammsteken ovanpå. Garnera med kryddgrönt och servera.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top