Vichyssoise

Starta middagen med en fransk potatis- och purjolökssoppa. Råvarorna är billiga och den smakar fantastiskt!

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st stor purjolök
  • 4 st medelstora potatisar
  • 2.5 msk smör
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • 1 dl grädde
  • salt

Servering

2 msk jungfruolja
färska örter
nymalen svartpeppar
4 st portionsbröd

Gör så här

1

Snitta, skölj och skiva purjon tunt. Skala och skiva potatisen.

2

Fräs det vita av purjon i smör i en gryta utan att det tar färg, ca 3 minuter. Tillsätt potatis, fräs ca 3 minuter.

3

Smula ner buljongen, fräs 1 minut under omrörning. Tillsätt hälften av vattnet, koka ca 15 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt det gröna av purjon, koka ca 5 minuter.

4

Mixa med stavmixer. Späd med resten av vattnet lite i taget till önskad konsistens.

5

Blanda i grädden och koka upp under omrörning. Smaka av med salt.

6

Garnering och servering Fördela soppan i skålar. Garnera med olja och örter. Peppra. Servera soppan med bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top