Du behöver
- 1,5 st förpackningar kyld kavlad smördeg
- 1 dl syltlök på burk
- 1 st stjälk blekselleri
- 3 msk olivolja
- 500 g nötfärs
- 1 st hönsbuljongtärning
- 1 msk tomatpuré
- 1.5 st pressade vitlöksklyftor
- 2-3 st färsk timjan hackade blad av 2-3 kvistar
- 2 dl rödvin
- salt och peppar
Äggsmet
4 dl riven gratängost
3 st ägg
2.5 dl grädde
0.5 tsk salt
0.5 krm nymalen svartpeppar
Servering
100 g cocktailtomater
10 st oliver
1 msk olivolja
2 skiva lufttorkad skinka
1 st citronskal finstrimlat av 1 citron
färska örter
grön sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter med smördegen, så att den kommer upp lite över kanten. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter. Ta ut.
Dela syltlöken. Ansa och skiva selleristjälken. Fräs lök och selleri i hälften av oljan ca 3 minuter.
Fräs färsen grynig i resten av oljan, ca 10 minuter. Blanda i smulad buljongtärning, tomatpuré, vitlök och timjan. Häll i vinet och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten. Blanda i allt det frästa och häll i pajskalet.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg.
Toppa pajen med tomater och oliver frästa i oljan. Garnera med skinka, citronskal och örter. Servera med sallad.