Fransk smördegspaj á la bourguignon

Den här goda köttfärspajen har lånat smaker från den franska klassikern Biff bourguignon.

Tillagningstid: 160 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1,5 st förpackningar kyld kavlad smördeg
  • 1 dl syltlök på burk
  • 1 st stjälk blekselleri
  • 3 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1.5 st pressade vitlöksklyftor
  • 2-3 st färsk timjan hackade blad av 2-3 kvistar
  • 2 dl rödvin
  • salt och peppar

Äggsmet

4 dl riven gratängost
3 st ägg
2.5 dl grädde
0.5 tsk salt
0.5 krm nymalen svartpeppar

Servering

100 g cocktailtomater
10 st oliver
1 msk olivolja
2 skiva lufttorkad skinka
1 st citronskal finstrimlat av 1 citron
färska örter
grön sallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter med smördegen, så att den kommer upp lite över kanten. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter. Ta ut.

2

Dela syltlöken. Ansa och skiva selleristjälken. Fräs lök och selleri i hälften av oljan ca 3 minuter.

3

Fräs färsen grynig i resten av oljan, ca 10 minuter. Blanda i smulad buljongtärning, tomatpuré, vitlök och timjan. Häll i vinet och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar.

4

Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten. Blanda i allt det frästa och häll i pajskalet.

5

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg.

6

Toppa pajen med tomater och oliver frästa i oljan. Garnera med skinka, citronskal och örter. Servera med sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top