Du behöver
- 350 g vetemjöl
- 125 g grovt rågmjöl
- 2 krm torrjäst
- 0.5 tsk salt
- 100 g hasselnötter
- 0.5 tsk flytande honung
- 4 dl vatten
Gör så här
Blanda allt mjöl och torrjäst och låt stå i 10 minuter. Blanda i salt och grovt hackade nötter.
Tillsätt honung och vatten och blanda samman till en kletig deg. Täck degskålen med plastfolie och låt jäsa i 10–20 timmar.
Knåda degen i degskålen, tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en gjutjärnsgryta den sista halvtimmen av jästiden. Gryta och lock måste tåla ugnsvärme, diameter –24 centimeter.
Lossa försiktigt degen från skålens kanter och tippa ner den i den varma grytan.
Sätt på locket och baka i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Ta av locket och grädda i cirka 15 minuter till. Knacka på brödet och hör så att det är ihåligt, då är det klart.
Hasselnötterna kan bytas ut mot valnötter, tranbär, 50 g, eller 2 rivna morötter.