Du behöver
- 600 g rödbetor
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 st citron
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk crème fraîche
- 300 g fetaost
- färsk rosmarin några kvistar
- svartpeppar
- 4 prt spagetti
- 50 g pinjenötter
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Lägg dem på papprad plåt och ringla över hälften av olivoljan. Strö över salt och blanda väl. Halvera citronen och lägg halvorna på plåten med snittytan upp. Lägg på vitlöksklyftorna med skalet kvar. Rosta i 20–25 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Lägg fetaosten på en bit ugnsfolie. Lägg på kvistar av rosmarin, ringla över resten av olivoljan och krydda med peppar. Vik ihop folien till ett paket och lägg in i ugnen när rödbetorna har 10 minuter kvar. Koka under tiden spagettin och rosta pinjenötterna gyllene i en torr panna.
Lägg rödbetorna i en skål (om du använder en stavmixer, annars lägger du dem i matberedaren) och kläm ner vitlöksklyftorna ur skalet. Pressa över saften från de varma citronerna, klicka i crème fraiche och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar. Blanda med nykokt spagetti och toppa med fetaost och pinjenötter.