Du behöver
- focaccia Se recept
Fyllning 1
250 g ricottaost
1 dl crème fraîche
dl .5 dl pesto av bra kvalitet
Fyllning 2
120 g soltorkade tomater i olja
250 g ricottaost
1 dl crème fraîche
2 msk olja från de soltorkade tomaterna alt. olivolja
Topping
3 msk färskost av philadelphiatyp
3,5 st mozzarellaostar a 125 g, alternativt minimozzarella
500 g kvistar körsbärstomater gärna olika färger
15 st stora kaprisbär
35 g pinjenötter
rucolasallad
färsk timjan
flingsalt
olivolja
Gör så här
Dela focaccian i tre tårtbottnar med vass kniv.
Fyllning 1
Rör ihop ricotta, crème fraiche och pesto, och ställ svalt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pesto efter smak.
Fyllning 2
Stavmixa de soltorkade tomaterna med några matskedar olja ur burken eller olivolja. Rör ihop ricotta och crème fraiche och blanda med tomatröran. Ställ svalt till montering.
Lägg en brödbotten på ett uppläggningsfat som ryms i kylen. Bred på pestofyllningen, lägg på en till focacciabotten. Bred därefter på tomatfyllningen. Toppa med det översta brödet med den gräddade skorpan uppåt.
Bred ut en klick färskost på det område uppe på tårtan där toppingen ska ligga (färskosten fungerar som ett klister så att toppingen fäster).
Dekorera tårtan med skivad mozzarella eller halverad minimozzarella, delade körsbärstomater, kaprisbär och färsk timjan. Fyll på med extra tomater, rucolasallad och kaprisbär runt tårtan.
Strö över pinjenötter och flingsalt och ringla över lite olivolja vid servering.
Receptet till foccacian som används till smörgåstårtan finns länkad från receptet.