Du behöver
- 0.5 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 4 dl frysta gröna ärtor
- 4 dl vatten
- 1.5 msk grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl crème fraîche
- 1 tsk färskpressad citron
- svartpeppar
Topping
2 dl handskalade räkor
1 näve ärtskott
1 dl crème fraîche
4 msk löjrom
1 tsk fint skuren gräslök
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem i smöret i en kastrull tills de är mjuka och genomskinliga. Tillsätt ärtor, vatten och buljongtärning eller fond och koka upp.
Låt sjuda i några minuter och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och citron. Smaka av med svartpeppar.
Fördela räkorna i fyra skålar eller koppar. Strö över topparna på ärtskotten. Klicka lite crème fraiche över och toppa med löjrom. Överst strör du lite gräslök. Häll soppan runt räkorna.
Tips: Soppan räcker till fyra normalstora skålar, så den som vill servera i en liten kopp får en matlåda över!
Den vackert gröna ärtsoppan serveras ljummen med räkor, löjrom och gräslök.