Du behöver
- 1 st gul lök
- 2 st klyftor vitlök
- 1 st färsk chili
- 1 st röd paprika
- 400 g svarta bönor
- olivolja till stekning
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk malen spiskummin
- 400 g krossade tomater
- salt och svartpeppar
- 4 st ägg
- 8-12 st små tortillabröd
- 150 g fetaost
- 1 kruka färsk koriander
Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin och strimla även paprikan.
Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, chili och paprika tillsammans med paprikapulver och spiskummin i cirka 5 minuter.
Rör ner bönor och krossade tomater och låt puttra på svag värme i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Stek äggen i olja, salta och peppra.
Lägg upp 2–3 varma tortillas på varje tallrik. Skeda över bönröran. Toppa med stekt ägg, smulad fetaost och färsk koriander.
Huevos rancheros – tortillas med tomat- och bönröra och stekt ägg – är en mexikansk frukosträtt men den passar lika bra som lättlagad vegomiddag.