Du behöver
- 1 st gul lök
- 1.5 msk matolja
- 400 g nötfärs
- 200 g kalvfärs
- 1.5 tsk salt
- 0,5 tsk nymalen kryddpeppar
- 2 st medelstora kokta potatisar
- 4 msk grädde
- smör och olja
- 1 msk plockade rosmarinblad
Till servering
rårörda lingon med konjak
nykokt potatis
Gör så här
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan utan att den tar färg, cirka 5 minuter. Låt löken svalna.
Blanda nöt- och kalvfärs, salt och kryddpeppar. Riv skalad potatis på rivjärn. Blanda i lök, potatis och grädde i färsen.
Forma färsen med händerna till matskedsstora köttbullar. Skölj emellanåt händerna i kallt vatten, så blir det lättare att rulla köttbullar.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttbullarna i 3–4 omgångar. Skaka pannan så att de blir brynta runtom. Lägg över köttbullar och rosmarinblad i en gryta och efterstek utan lock 5–10 minuter, eller tills de är genomstekta.
Servera med konjakslingon och nykokt potatis.
Tips: Gör ett stekprov innan köttbullarna rullas. Krydda mer vid behov. Kan lagas i god tid och frysas in.
Servera köttbullarna med rårörda konjakslingon: Lägg 5 dl frysta lingon och 1 1/2 dl strösocker i en skål. Använd träslev och rör försiktigt tills sockret har smält och bären har tinat. Smaka av med 1 msk konjak (kan uteslutas).