Köttbullar med kryddpeppar

Du behöver 1 st gul lök 1.5 msk matolja 400 g nötfärs 200 g kalvfärs 1.5 tsk salt 0,5 tsk nymalen kryddpeppar 2 st medelstora...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1.5 msk matolja
  • 400 g nötfärs
  • 200 g kalvfärs
  • 1.5 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen kryddpeppar
  • 2 st medelstora kokta potatisar
  • 4 msk grädde
  • smör och olja
  • 1 msk plockade rosmarinblad

Till servering

rårörda lingon med konjak
nykokt potatis

Gör så här

1

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan utan att den tar färg, cirka 5 minuter. Låt löken svalna.

2

Blanda nöt- och kalvfärs, salt och kryddpeppar. Riv skalad potatis på rivjärn. Blanda i lök, potatis och grädde i färsen.

3

Forma färsen med händerna till matskedsstora köttbullar. Skölj emellanåt händerna i kallt vatten, så blir det lättare att rulla köttbullar.

4

Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttbullarna i 3–4 omgångar. Skaka pannan så att de blir brynta runtom. Lägg över köttbullar och rosmarinblad i en gryta och efterstek utan lock 5–10 minuter, eller tills de är genomstekta.

5

Servera med konjakslingon och nykokt potatis.

6

Tips: Gör ett stekprov innan köttbullarna rullas. Krydda mer vid behov. Kan lagas i god tid och frysas in.


Kommentar:
Servera köttbullarna med rårörda konjakslingon: Lägg 5 dl frysta lingon och 1 1/2 dl strösocker i en skål. Använd träslev och rör försiktigt tills sockret har smält och bären har tinat. Smaka av med 1 msk konjak (kan uteslutas).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top