Pizza bianca med rökt lax

Du behöver pizzadeg för 4 personer ca 800 gram, färdigköpt eller hemmagjord 300 g naturell färskost 200 g riven västerbottenost 1 st stånd fänkål 2...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • pizzadeg för 4 personer ca 800 gram, färdigköpt eller hemmagjord
  • 300 g naturell färskost
  • 200 g riven västerbottenost
  • 1 st stånd fänkål
  • 2 tsk olivolja
  • salt och peppar

Till servering

200 g kallrökt lax i skivor
2 dl smetana
dill några vippor, gärna från fänkålen
2 msk fint skuren gräslök
svartpeppar

Gör så här

1

Värm ugnen till 225 grader. Låt två plåtar ligga i ugnen och bli heta. Kavla eller rulla ut degen på bakplåtspapper till två stora pizzor eller fyra portionspizzor. Rör ihop färskosten med västerbottenosten och bred ut blandningen på pizzorna.

2

Ansa fänkålen och skiva den tunt. Droppa över olivoljan och massera in den i skivorna. Sprid ut dem i ett enkelt lager över pizzorna och krydda med lite salt och peppar. Ta ut de varma plåtarna och dra över bakplåtspapperen med pizzorna till plåtarna. Grädda i cirka 15 minuter eller tills pizzorna är gyllene och frasiga och osten fått fin färg. Byt plats på plåtarna efter halva tiden om du inte använder varmluftsugn.

3

Skär laxskivorna i lite mindre bitar. Toppa pizzorna med lax och klicka eller spritsa på lite smetana. Strö över dill och gräslök och avsluta med lite svartpeppar.


Kommentar:
Tunt skivad fänkål är suveränt gott på pizza och passar perfekt med rökt lax. Använd gärna mandolin!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top