Du behöver
- pizzadeg för 4 personer ca 800 gram, färdigköpt eller hemmagjord
- 300 g naturell färskost
- 200 g riven västerbottenost
- 1 st stånd fänkål
- 2 tsk olivolja
- salt och peppar
Till servering
200 g kallrökt lax i skivor
2 dl smetana
dill några vippor, gärna från fänkålen
2 msk fint skuren gräslök
svartpeppar
Gör så här
Värm ugnen till 225 grader. Låt två plåtar ligga i ugnen och bli heta. Kavla eller rulla ut degen på bakplåtspapper till två stora pizzor eller fyra portionspizzor. Rör ihop färskosten med västerbottenosten och bred ut blandningen på pizzorna.
Ansa fänkålen och skiva den tunt. Droppa över olivoljan och massera in den i skivorna. Sprid ut dem i ett enkelt lager över pizzorna och krydda med lite salt och peppar. Ta ut de varma plåtarna och dra över bakplåtspapperen med pizzorna till plåtarna. Grädda i cirka 15 minuter eller tills pizzorna är gyllene och frasiga och osten fått fin färg. Byt plats på plåtarna efter halva tiden om du inte använder varmluftsugn.
Skär laxskivorna i lite mindre bitar. Toppa pizzorna med lax och klicka eller spritsa på lite smetana. Strö över dill och gräslök och avsluta med lite svartpeppar.
Tunt skivad fänkål är suveränt gott på pizza och passar perfekt med rökt lax. Använd gärna mandolin!