Du behöver
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- olivolja att steka i
- 2 st morötter
- 1 st torkad lime säljs bl a på Willys
- 1.5 dl gröna linser
- 0.5 dl finhackad bladpersilja
- 0.5 dl finhackad dill
- 8-9 dl vatten
- 1.5 st hönsbuljongtärning
- 1 tsk paprikapulver
- 400 g krossade tomater
- 200 g lammfärs
- salt, svartpeppar
Tillbehör
fetaost
rostade pinjenötter
finhackad bladpersilja
finhackad dill
bröd
Gör så här
Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs löken i olivolja i en gryta, löken ska bli mjuk och glansig.
Skala och tärna morötterna. Skär itu den torkade limen. Tillsätt morot, lime, linser, persilja, dill, 7 deciliter vatten, buljongtärning och paprikapulver i grytan.
Låt soppan koka tills linserna är mjuka, det tar cirka 20 minuter. Rör ner tomaterna.
Stek lammfärsen i olivolja i en het stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt färsen till soppan. Späd med vatten och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med fetaost, pinjenötter, bladpersilja, dill och ett gott bröd.
Tips: Lammfärsen kan ersättas med blandfärs eller nötfärs.
Torkad lime ger den här persiska soppan dess speciella karaktär. Den säljs
i butiker med utländska specialiteter och på Willys.