Citronmousse med hallon

Frisk citronmousse passar perfekt med hallon och krossade mandelbiskvier. Det tunna chokladflaket ser flott ut, men är mycket enkelt att göra.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st citroner saft och skal
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 60 g smör
  • 3 dl vispgrädde

Dekoration:

75 g vit choklad
torkat blomsterströssel se tips
1 st ask färska hallon
1 dl mandelbiskvier krossade

Gör så här

1

Tvätta citronerna och riv det yttersta gula skalet fint. Pressa ur saften.

2

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan äggvispet. Sjud på låg värme under konstant omrörning tills krämen tjocknar, den ska upp till cirka 80 grader. Vakta så att krämen inte blir för het, då koagulerar ägget. 

3

Ta av från plattan och rör ner citronsaft och skal. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur. Lägg plastfolie direkt mot ytan när den svalnat något, så skinnar den sig inte.

4

Vispa grädden hårt när krämen har svalnat helt och vänd ner grädden lite i taget i äggkrämen. 

5

Häll över moussen på spritspåse eller lägg upp i portionsskålar eller glas och ställ kallt minst 5 timmar eller över natten. 

6

Dekoration: Smält 2/3 av chokladen i mikro, tillsätt resterande choklad och rör tills allt har smält. Bred ut chokladen tunt på bricka klädd med bakplåtspapper och strö över torkade blommor. Ställ i kyl att stelna. Bryt sedan i bitar.

7

Servera moussen med chokladflak, krossade mandelbiskvier och färska hallon.

8

Tips: Torkat blomsterströssel finns i kryddbodar och välsorterade matbutiker, till exempel av märket Add:wise. De kan ersättas med till exempel frystorkat bärpulver, ätligt guldpulver eller strössel.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top