Du behöver
- 3-4 st gula lökar
- 12 st medelstora potatisar
- smör och rapsolja till stekning, form och topping
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk matjessillspad
- 150 g matjessill i bitar
- 2 msk pankoströbröd
- 1 msk finhackad dill
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär löken i ringar. Skala och skär potatisen i smala strimlor.
Fräs lökringarna mjuka i smör och rapsolja i en stekpanna, cirka 5 minuter. Ta upp löken på en tallrik.
Lägg potatisstrimlorna i pannan och fräs i smör och rapsolja cirka 10 minuter, rör om då och då.
Koka upp grädden och smaka av den med sillspad.
Varva potatis, sill, lök och varm grädde i en smord ugnssäker form. Avsluta med grädde. Toppa med pankoströbröd och ringla över lite smör och rapsolja.
Grädda i mitten av ugnen tills den får fin färg och allt är genomgräddat, cirka 20 minuter. Garnera med finhackad dill.
Den här varianten på Janssons frestelse kryddas med matjessill istället
för ansjovis. Vi fräser både lök och potatis, och kokar upp grädden, och
minskar på så sätt tillagningstid i ugnen.