Du behöver
- 2 kg färska musslor med skal
- 3 dl vitt vin
- 1 st liten bit chilifrukt
- 1 st gul lök
- 1 st fänkål
- 1 st chorizo
- 2 msk olivolja
- 2.5 dl fiskbuljong hemlagad eller gjord på tärning
- 3 dl grädde
- salt
Till garnering och servering
kryddgrönt t ex persilja eller basilika
pommes frites
1.5 dl majonnäs
1 msk sriracha chilisås eller chilisås av ketchuptyp
Gör så här
Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem.
Koka upp vinet i en stor kastrull. Lägg musslorna och chili i kastrullen och koka på hög värme under lock 5–8 minuter, eller tills musslorna öppnat sig, skaka kastrullen 1–2 gånger under tiden. Håll musslorna varma under lock.
Skala och finhacka löken. Ansa och hacka fänkålen fint. Hacka korven.
Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, fänkål och korv, cirka 3 minuter. Tillsätt fiskbuljong och grädde. Koka upp under omrörning och sjud såsen cirka 10 minuter. Tillsätt kokpadet från musslorna och koka under omrörning 2–3 minuter. Smaka av med salt.
Fördela musslorna i portions-skålar. Fördela över såsen. Toppa med strimlad persilja.
Servera med pommes frites och majonnäsen smaksatt med sriracha eller chilisås.
Sätt smak på dina moules med kryddig chorizo och fänkål. Du kan byta ut vinet mot vatten, alkoholfritt vin eller buljong.