Moules med chorizo

Du behöver 2 kg färska musslor med skal 3 dl vitt vin 1 st liten bit chilifrukt 1 st gul lök 1 st fänkål 1...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg färska musslor med skal
  • 3 dl vitt vin
  • 1 st liten bit chilifrukt
  • 1 st gul lök
  • 1 st fänkål
  • 1 st chorizo
  • 2 msk olivolja
  • 2.5 dl fiskbuljong hemlagad eller gjord på tärning
  • 3 dl grädde
  • salt

Till garnering och servering

kryddgrönt t ex persilja eller basilika
pommes frites
1.5 dl majonnäs
1 msk sriracha chilisås eller chilisås av ketchuptyp

Gör så här

1

Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. 

2

Koka upp vinet i en stor kastrull. Lägg musslorna och chili i kastrullen och koka på hög värme under lock 5–8 minuter, eller tills musslorna öppnat sig, skaka kastrullen 1–2 gånger under tiden. Håll musslorna varma under lock. 

3

Skala och finhacka löken. Ansa och hacka fänkålen fint. Hacka korven.

4

Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, fänkål och korv, cirka 3 minuter. Tillsätt fiskbuljong och grädde. Koka upp under omrörning och sjud såsen cirka 10 minuter. Tillsätt kokpadet från musslorna och koka under omrörning 2–3 minuter. Smaka av med salt.

5

Fördela musslorna i portions-skålar. Fördela över såsen. Toppa med strimlad persilja.

6

Servera med pommes frites och majonnäsen smaksatt med sriracha eller chilisås.


Kommentar:
Sätt smak på dina moules med kryddig chorizo och fänkål. Du kan byta ut vinet mot vatten, alkoholfritt vin eller buljong.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top