Du behöver
- 2 st fjällrödingar eller regnbågsforeller à ca 500 g
Fyllning
50 g smör
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl finhackad bladpersilja
0.5 dl finhackad timjan
1 msk pressad citron
salt och peppar
Dijonsås
3 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron
0.25 st hönsbuljongtärningar
salt och peppar
Servering
nykokt färskpotatis
grillad sparris
Gör så här
Tänd grillen i god tid. Skölj fisken hastigt i kallt vatten och klipp bort fenorna.
Blanda smör, pressad eller riven vitlök, bladpersilja, timjan, citronsaft, salt och peppar i en skål. Fyll fiskarna med fyllningen.
Fäst ihop buken med 2–3 tandpetare. Lägg fisken i var sitt halster. Grilla fisken över en fin glödbädd, det tar cirka 10 minuter per sida. Vänd fisken ofta så att den inte bränns.
Vispa ihop vispgrädde, dijonsenap, citron och buljongtärning i en kastrull. Låt såsen koka ihop i 5 minuter. Salta och peppra.
Servera fisken med kokt potatis, grillad sparris och dijonsås.
Tips! Pensla halstret med lite rapsolja så fastnar inte skinnet i gallret lika lätt.
Att grilla hel fisk är faktiskt mycket enklare än man tror. Fäst ihop buken med tandpetare, annars trillar fyllningen lätt ur.