Du behöver
- 2 l röda vinbär orepade
- 2 dl vatten
- strösocker (9 dl strösocker per liter avrunnen saft)
Gör så här
Rensa och skölj bären, men repa dem inte från stjälkarna.
Koka bär och vatten tills bären släppt sin saft, cirka 10 minuter. Häll bärmassan i silställning och låt den självrinna 1–2 timmar. Vrid gärna ur silduken försiktigt, så att saften som finns kvar i bären kan rinna ut.
Mät upp saften och beräkna vilken mängd socker som behövs.
Koka upp saften i en syltgryta. Ta grytan av värmen och rör i sockret i omgångar.
Koka upp saft- och sockerblandningen och fortsätt att koka tills det bubblar över hela ytan.
Ta grytan av värmen och låt stå cirka 15 minuter. Ta bort hinnan som bildats med en sked. Häll över i rena burkar och förslut med rena lock. Förvara mörkt och svalt, öppnad burk förvaras i kylskåp.
Röd vinbärsgelén har fyllig smak och är inte svår att laga. Servera den till kött- och fågelrätter, gärna av vilt. Den ger också mustig sötma till
gräddiga såser och grytor.