Du behöver
- 1 kg körsbär
- 5 dl strösocker
- 1 st citron färskpressad saft
- 1 st vaniljstång
Gör så här
Rensa och skölj bären. Nagga dem med en gaffel.
Blanda bär, socker och citronsaft i en syltgryta och koka tills sockret har smält.
Lägg i vaniljstången delad på längden.
Koka körsbären på medelvärme i cirka 3 minuter.
Ta grytan från värmen och låt bären kallna i lagen. Ta upp bären med hålslev och lägg i en bunke.
Hetta upp lagen i grytan igen. Lägg tillbaka bären i lagen, koka upp och sjud 3 minuter.
Låt bären kallna i lagen och häll över i en väl rengjord burk.
Tips! Det är fint att koka bären hela. Vill du hellre ha bären urkärnade, kan du använda en körsbärsurkärnare. Kasta inte kärnorna – de ger mycket smak! Knyt in kärnorna i en bit gasväv och låt koka med. Ta upp och kasta dem innan du öser bären med sirapen i burkar.
Håller i kylskåp i 3–4 dagar.
Tips för mer hållbar körsbärssylt!
Dubbla sockermängden i receptet. Koka bären på samma sätt som under punkt 4–6, men upprepa den processen 4–5 gånger eller tills bären är helt genomkokta. Efter sista uppkoket, ta grytan med bär och sirap av värmen. Låt stå en stund, ta bort eventuellt skum. Häll över i väl rengjorda burkar. Sätt genast på lock och låt kallna. Förvara mörkt och svalt, öppnad burk förvaras i kylskåp.
Inkokta körsbär är gott att servera till glass eller en mjuk kaka. Receptet räcker till ca 1 1/2 liter.