Du behöver
Picklade grönsaker
1 st fänkål
1 st rödlök
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit
Fläskfilé
600 g fläskfilé
100 g fetaosttärningar
2 msk kapris
6 st sardeller
smör till stekning och potatis
1 kg delikatesspotatis
Sås
sky från fläskfilén
2 dl vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa fänkålen och skiva den riktigt tunt. Skala löken och skiva den tunt. Lägg fänkål och rödlök i var sin liten skål.
Koka upp vatten, socker och ättiksprit i en kastrull. Rör så att sockret löser sig. Häll lagen i skålarna med fänkål och rödlök. Låt grönsakerna kallna. Om du tillagar de picklade grönsakerna dagen innan – ställ dem kallt över natten.
Skär en djup skåra längsmed hela fläskfilén. Mosa feta-ost, kapris och sardeller i en djup tallrik. Fyll filén med blandningen. Fäst ihop skåran med tandpetare så att inte fyllningen ramlar ur. Stek fläskfilén runtom i smör till fin färg. Salta och peppra. Lägg köttet i en stor smord ugnsform. Stick in en termometer i köttet.
Tvätta och halvera potatisen. Lägg den bredvid köttet och klicka på lite smör. Salta. Stek alltsammans i ugnen tills termometern visar 68–70 grader, det tar cirka 25 minuter. Ta ut köttet ur formen och linda in i alfolie. Sila ner skyn i en kastrull. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Rosta potatisen tills den får färg och är mjuk, det tar 10–15 minuter.
Häll grädden i kastrullen och låt såsen småkoka i några minuter. Skär upp köttet och servera med potatis, sås och picklade grönsaker.
Här smaksätts fläskfilén med sardeller, fetaost och kapris. Gör de picklade grönsakerna först, så att de hinner kallna, eller gör dem dagen innan!