Du behöver
- 550 g fläskfilé
- 1 st gul lök
- 1 pkt bacon 140 gram
- 1-2 st svenska äpplen t.ex. Ingrid Marie
- smör till stekning
- salt och peppar
- 3 dl vispgrädde
- 0.75 dl marsalavin
- 6 st dadlar
- 50 g flagad mandel
Rosmarinris
3 dl avorioris
1 tsk torkad rosmarin
sallad till servering
Gör så här
Koka avorioriset med rosmarin enligt anvisningen på paketet.
Putsa och skiva fläskfilén. Hacka löken och skär baconet i bitar. Dela äpplena i skivor (du behöver inte skala eller ta bort kärnhuset).
Stek löken i smör i en stekpanna. Låt löken bli mjuk och glansig och lägg sedan över den i en gryta.
Stek bacon, äppelskivor och fläskfilé, lite i taget, i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över det stekta i grytan.
Vispa ur stekpannan med lite av grädden. Häll stekskyn, resten av grädden och marsalavinet i grytan.
Låt grytan koka i 5–10 minuter, tills köttet är genomstekt. Skär dadlarna i bitar. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Strö dadlarna och mandeln över grytan. Servera grytan med rosmarinris och en sallad.
Här använde vi marsala-vinet Vecchioflorio (nr 8403) som säljs på halvflaska på Systemet.
Det italienska marsalavinet är lite bortglömt, här får det smaksätta en mustig fläskfilégryta med äpple, bacon och dadlar.