Du behöver
- 6 st gula lökar små
- 6 prt basmatiris
- 1 pkt saffran
- 1 st granatäpple
- 6 st kycklingklubbor stora
- smör och olja att steka i
- 3 tsk five spice kryddblandning
- 0.5 tsk malen spiskummin
- salt och peppar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 dl äppeljuice
- 1 st äpple fast
- 1 dl sötmandel rostad och strimlad
- 1 st slätbladig persilja en knippa
- 1 st kycklingbuljongtärningar
- 2 msk vetemjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lök, med eller utan skal, i en form. Picka några hål i varje lök med en tandpetare. Ugnsbaka i 1 timme. Det gör inget om yttersta skalet bränns lite.
Koka riset enligt förpackningens anvisning men tillsätt hälften av saffranen i kokvattnet.
Skär granatäpplet i fyra delar och pilla ut kärnorna.
Stek kycklingen i smör och olja så att den får fin stekyta. Krydda med five spice, spiskummin, salt och peppar.
Lägg kycklingen i en ugnsform tillsammans med hackad vitlök. Häll på äppeljuice och sätt in kycklingen i ugnen bredvid den gula löken. Stek klart kycklingen i cirka 15–20 minuter, eller till en innertemperatur på 82 grader vid benet.
Skär under tiden äpplet i små tärningar och fräs på hög värme i smör tillsammans med resten av saffranet, salta lätt.
Blanda riset med granatäppelkärnor, äppeltärningar, rostad mandel och persilja.
Sila av kycklingskyn och häll i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och 2 msk vetemjöl. Låt puttra tills såsen tjocknar något. Smaka av med lite salt. Servera kycklingen med saffransris, äppelsky och bakad lök.
Five spice är en kryddblandning från det kinesiska köket. Hittar du ingen färdig? Gör en egen blandning genom att mortla 2 tsk sichuanpeppar, 2 stjärnanis, 2 tsk fänkålsfrö, 2 tsk malen kanel och 1 tsk hel kryddnejlika.