Du behöver
- 300 g trattkantareller eller 1–2 dl torkade
- 1 st gul lök medelstor
- 1 st morot
- 300 g rotselleri
- 1 st palsternacka
- 2 msk smör
- 1 l buljong vegetarisk eller hönsbuljong
- 0.5 tsk rosmarin finhackad färsk
- 2 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar
Till servering
4 skiva surdegsbröd rostat
Gör så här
Ansa svampen och skär stora svampar i mindre bitar.
Används torkad svamp, lägg den i blöt en stund med ljummet vatten så att det täcker. Låt svälla tills den mjuknat. Sila av svampen, blötläggningsvattnet kan ersätta motsvarande mängd buljong i soppan.
Skala löken och finhacka den. Skala morot, rotselleri och palsternacka. Skär i mindre bitar.
Hetta upp smöret och fräs svampen tillsammans med grönsakerna i några minuter.
Tillsätt sedan buljong och rosmarin. Koka soppan i cirka 15 minuter under lock. Mixa sedan soppan slät med stavmixer. Häll i grädde och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med rostat surdegsbröd.
Rosta skivat surdegsbröd i stekpanna med olivolja. Gnid brödskivorna med en vitlöksklyfta och toppa med lite flingsalt. Perfekt till soppan!