Svampsoppa med rotfrukter

Du behöver 300 g trattkantareller eller 1–2 dl torkade 1 st gul lök medelstor 1 st morot 300 g rotselleri 1 st palsternacka 2 msk...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g trattkantareller eller 1–2 dl torkade
  • 1 st gul lök medelstor
  • 1 st morot
  • 300 g rotselleri
  • 1 st palsternacka
  • 2 msk smör
  • 1 l buljong vegetarisk eller hönsbuljong
  • 0.5 tsk rosmarin finhackad färsk
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

4 skiva surdegsbröd rostat

Gör så här

1

Ansa svampen och skär stora svampar i mindre bitar. 

2

Används torkad svamp, lägg den i blöt en stund med ljummet vatten så att det täcker. Låt svälla tills den mjuknat. Sila av svampen, blötläggningsvattnet kan ersätta motsvarande mängd buljong i soppan. 

3

Skala löken och finhacka den. Skala morot, rotselleri och palsternacka. Skär i mindre bitar.

4

Hetta upp smöret och fräs svampen tillsammans med grönsakerna i några minuter.

5

Tillsätt sedan buljong och rosmarin. Koka soppan i cirka 15 minuter under lock. Mixa sedan soppan slät med stavmixer. Häll i grädde och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

6

Servera soppan med rostat surdegsbröd.


Kommentar:
Rosta skivat surdegsbröd i stekpanna med olivolja. Gnid brödskivorna med en vitlöksklyfta och toppa med lite flingsalt. Perfekt till soppan!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top