Du behöver
Picklat äpple
0.5 dl ättika
1 dl socker
1.5 dl vatten
1 st grönt äpple
Friterad kyckling
500 g kycklinglårfiléer
3 st äggvitor
1.5 msk majsstärkelse (maizena)
1 l olja värmetålig
3 msk japansk soja
0.75 dl flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
0.5 msk srirachasås eller annan het chilisås
3 st vitlöksklyftor
2 st salladslökar
1 kruka koriander
Till servering
jasminris
gurka skalad, urkärnad och tärnad
Gör så här
Picklat äpple Koka ihop en lag av ättika, socker och vatten. Koka tills sockret lösts upp helt. Låt svalna. Skär två stora, kärnfria bitar av äpplet och hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Lägg skivorna i lagen och låt dra medan du fixar resten.
Värm ugnen till 100 grader. Skär kycklingfiléerna i stora munsbitar. Vispa äggvitorna skummiga tillsammans med maizenan (spara äggulorna till något annat, t ex en majonnäs). Vänd kycklingbitarna i äggblandningen så att de täcks ordentligt.
Hetta upp oljan till 180 grader. Provfritera en bit bröd, blir den gyllene på en knapp minut, är oljan lagom het. Täck ett ugnsgaller med hushållspapper. Fritera några kycklingbitarna i taget i oljan i ett par minuter tills de är gyllene och krispiga, låt dem rinna av på hushållspappret och bred sedan ut dem på papprad plåt. Håll varma i ugnen.
Blanda soja, honung, vinäger, sriracha och vitlök i en stekpanna. Låt sjuda ihop i någon minut tills blandningen tjocknar. Vänd de friterade kycklingbitarna i såsen. Strö över salladslök och koriander och servera nykokt ris, tärnad gurka och picklat äpple till.
Se till att ha tillräckligt hög temperatur på oljan och fritera inte för många bitar åt gången. När oljan blir för kall suger frityrsmeten åt sig olja och blir svampig istället för krispig.