Du behöver
- butternutpumpa
- 100 g Parmesan fint riven
- 2 msk olivolja
Aioli
2 dl majonnäs
vitlöksklyftor fint rivna
1 tsk pressad citron
0.5 dl persilja finhackad
salt
svartpeppar
Gör så här
Värm ugnen till 225 grader. Halvera pumpan på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Lägg pumpahalvorna med snittytan nedåt och skär bort skalet med en vass kniv. Skär köttet i knappt centimeterbreda stavar.
Lägg hälften av stavarna i en plastpåse tillsammans med hälften av osten. Blås in lite luft i påsen och skaka så att pumpan blir täckt med parmesan. Lägg upp stavarna i ett enkelt lager på papprad plåt och upprepa proceduren med resten av stavarna och osten. Klappa in eventuell överbliven parmesan på pumpstavarna.
Ringla olja över stavarna och rosta dem i ugnen i 25 minuter eller tills de fått lite färg och är krispiga, vänd efter halva tiden.
Blanda ingredienserna till aiolin, smaka av med salt och svartpeppar. Servera till pumpafritesen.
Tips Testa också att använda sötpotatis istället för pumpa – rena godiset.
Frasiga frites av butternutpumpa doppade i aioli. Bättre blir det nog inte.