Du behöver
- 1 msk smör
- 230 g kyld pajdeg 1 rulle
- 1 st purjolök
- 2 st broccolistånd
- 100 g bacon
- 2 msk olivolja
- 4 st ägg
- 2 dl mjölk standard
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk timjan finhackad
- flingsalt och svartpeppar
- 50 g blåmögelost
- 50 g lagrad ost präst eller cheddar
- sallad till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnssäker pajform (24 centimeter i diameter) med 1 matsked smör. Klä formen med degen och nagga botten med gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter.
Dela purjon längs med och skölj den noga. Skiva tunt. Dela broccolin i mindre buketter och skiva rotstocken tunt.
Skär baconet i mindre bitar och stek till fin färg i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs purjon en liten stund tills den blivit glansig, men inte fått färg. Tillsätt broccolin, fräs ytterligare 2–3 minuter tills den mjuknat lite.
Vispa äggen lätt i en bunke. Tillsätt mjölk, grädde, timjan och lite salt och peppar, blanda. Smula mögelosten i mindre bitar och riv prästosten grovt.
Lägg grönsaker, bacon och ädelost i pajskalet. Häll över äggblandningen. Toppa med riven ost. Baka i mitten av ugnen i cirka 25–30 minuter tills den fått fin färg och fyllningen stelnat. Servera med en sallad.
Baconets sälta matchas perfekt av broccoli och blåmögelost i den matiga pajen.