Paj med bacon och broccoli

Du behöver 1 msk smör 230 g kyld pajdeg 1 rulle 1 st purjolök 2 st broccolistånd 100 g bacon 2 msk olivolja 4 st...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 msk smör
  • 230 g kyld pajdeg 1 rulle
  • 1 st purjolök
  • 2 st broccolistånd
  • 100 g bacon
  • 2 msk olivolja
  • 4 st ägg
  • 2 dl mjölk standard
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk timjan finhackad
  • flingsalt och svartpeppar
  • 50 g blåmögelost
  • 50 g lagrad ost präst eller cheddar
  • sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnssäker pajform (24 centimeter i diameter) med 1 matsked smör. Klä formen med degen och nagga botten med gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter.

2

Dela purjon längs med och skölj den noga. Skiva tunt. Dela broccolin i mindre buketter och skiva rotstocken tunt. 

3

Skär baconet i mindre bitar och stek till fin färg i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs purjon en liten stund tills den blivit glansig, men inte fått färg. Tillsätt broccolin, fräs ytterligare 2–3 minuter tills den mjuknat lite. 

4

Vispa äggen lätt i en bunke. Tillsätt mjölk, grädde, timjan och lite salt och peppar, blanda. Smula mögelosten i mindre bitar och riv prästosten grovt. 

5

Lägg grönsaker, bacon och ädelost i pajskalet. Häll över äggblandningen. Toppa med riven ost. Baka i mitten av ugnen i cirka 25–30 minuter tills den fått fin färg och fyllningen stelnat. Servera med en sallad.


Kommentar:
Baconets sälta matchas perfekt av broccoli och blåmögelost i den matiga pajen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top