Du behöver
- 2 st vitlöksklyftor
- 4 st paprika gärna i olika färger
- olja till stekning
- salt efter smak
- 0,5 – 1 tsk malen koriander
- 2-3 krm paprikapulver
- 0,5 – 1 tsk spiskummin
- 1-3 krm harissa på tub eller burk
- 2 st krossade tomater burkar
- 4 st ägg
- salt & peppar efter smak
- 2-3 msk bladpersilja hackad
- 1 st gul lök stor
Gör så här
Skala och finhacka löken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Fräs löken och vitlöken i oljan i stekpanna, utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Tillsätt paprikan och fräs cirka 5 minuter.
Smaka av med salt, koriander, paprikapulver, spiskummin och harissa. Blanda i tomaterna. Koka ihop såsen under lock, på medelvärme, tills den tjocknar, cirka 10 minuter. Smaka av.
Ta pannan från värmen. Gör gropar i såsen och knäck äggen i groparna. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda tills äggen stannat, men fortfarande är krämiga, 5–10 minuter.
Salta, peppra och strö över persiljan. Servera med bröd.
Prova shakshuka, en nordafrikansk tomatröra med ägg. Grillat surdegsbröd är perfekt att suga upp både kryddig röra och krämig äggula med.