Du behöver
- 125 g smör kylskåpskallt, tärnat
- 1 dl florsocker
- 1 st ägg
- 3 dl vetemjöl
- 0,75 dl kakao
- 2 krm salt
Till fyllningen
400 g mandelmassa
2 st bittermandel finrivna,
150 g smör rumsvarmt,
3 msk kakao
2 st ägg
2 msk vetemjöl
Till tryffeln
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
225 g mörk choklad 70%, finhackad
Till glasyren:
0,5 st äggvita
2 dl florsocker
1 tsk ättiksprit 12%
1 msk lingonpulver kan uteslutas
Till degen
Gör så här
Mixa hastigt ihop alla ingredienser till degen i en matberedare. Mixa inte för länge, degen behöver inte gå ihop till en klump, utan forma den smuliga degen till en rulle med händerna. Om degen blir överarbetad blir den seg istället för frasig och god. Plasta in och låt vila i kyl cirka 30 minuter.
Ta ut degen ur kylen och klä mazarinformar med degen, genom att trycka ut den med fingrarna. Ställ i kyl.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop mandelmassa, bittermandel, smör, kakao, ägg och mjöl till en smet med elvisp.
Fyll smeten i formarna och baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna i formarna och vänd sedan ut dem.
Värm grädde till tryffeln och dra av från värmen. Rör ned smör och mörk choklad. Rör tills chokladen smälter.
Bre chokladtryffeln över kakorna direkt och ställ i kyl så att de stelnar.
Vispa ihop ägg, florsocker och ättiksprit.
Ringla glasyren över kakorna och strö till sist på lingonpulver.
Tips! Lingonpulver kan vara lite svårt att få tag på men finns till exempel av märket Kung Markatta.
Lite pill är det allt att göra mazariner, men väl värt besväret när man får sätta tänderna i de här chokladstinna ljuvligheterna.