Salt kolapaj med citron

Du behöver Pajdeg: 200 g smör kallt i kuber 1.5 dl florsocker 4.5 dl vetemjöl Kolafyllning: 100 g smör 2 dl vispgrädde 3 dl råströsocker...

Tillagningstid: 60 minuter
14 portioner

Du behöver

Pajdeg:

200 g smör kallt i kuber
1.5 dl florsocker
4.5 dl vetemjöl

Kolafyllning:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl råströsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 st citron ekologiska
1/2–1 tsk flingsalt
0.5 tsk blå vallmofrön

Till servering:

vaniljglass

Gör så här

1
1 Arbeta snabbt samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en låg form, 26 cm, gärna med löstagbar botten. Ställ kallt i minst 30 minuter. Värm ugnen till 180 grader, nagga botten och grädda i 10–15 minuter. Passa noga så att det inte bränns.

2
2 Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i grädde, socker, sirap och vaniljsocker och låt koka i cirka 20–25

3
minuter. Häll lite av kolan i ett glas kallt vatten för att se om den är klar; den ska gå att forma till en mjuk liten kula. Används termometer ska den gå upp till cirka 120 grader. Ta av kastrullen från värmen.

4
3 Tvätta citronerna, torka dem och riv skalet fint. Rör ner det mesta av citronskalet i kolan, spara lite till garnering.

5
4 Ställ pajen i kylen i 10 minuter så att den börjar stelna. Strö över saltflingor, vallmo och resten av citronskalet. Ställ tillbaka i kylen och låt stelna i ytterligare 1–2 timmar. Servera med vaniljglass.


Kommentar:
Pajen är väldigt mäktig och räcker till många. En liten bit är lagom, särskilt om man får glass till…

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top