Fransk fiskgryta med saffran

Smakrik och lyxig gryta med vit fiskfilé, räkor och grönsaker.

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g vit fiskfilé t ex torsk eller kolja
  • 500 g räkor färska med skal
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 1 st selleristjälkar
  • 1 st fänkål
  • 3.5 st tomater mogna
  • 1 st körsbärstomater ask
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 g saffran (1 kuvert)
  • 1 nypa fänkålsfrön hela
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl finhackade färska örter t ex basilika och timjan
  • 1 dl vitt vin torrt
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

1. Byxa fisken genom att skära bort raden med ben som sitter på mitten av fiskfiléns tjockaste del. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten, dela längs med i tunna stavar och skär i mindre bitar. Skär sellerin på samma sätt. Skär bort rotstocken längst ner på fänkålen. Skiva fänkålen tunt och dela i mindre bitar. Skär tomaterna i mindre bitar.
3. Hetta upp oljan i en traktörpanna eller vid gryta. Häll ner lök och vitlök och låt svettas en stund utan att ta färg. Rör då och då och tillsätt morot, selleri och fänkål. Fräs grönsakerna ytterligare en stund på medelvärme.
4. Tillsätt saffran, fänkålsfrön och chiliflakes tillsammans med tomatpuré. Fräs en stund under omrörning. Höj värmen och häll i tomater, örter och vitt vin.
5. Låt grytan få ett uppkok så att alkoholen i vinet kokar bort. Grytan kan annars få en bitter smak. Smaksätt med lite salt och peppar. Låt puttra under lock i cirka 20 minuter.
6. Strax innan servering: Lägg i fisken och på med lock. Sjud på låg värme i cirka 5 minuter. Lägg i räkorna när fisken känns klar, och servera genast med bröd och rouille, se recept nedan.

Scroll to Top