Räkbiffar med citronsmör

Du behöver 1 st ingefära tumme 2 st röda chilifrukter 500 g räkor väl rensade 1 kruka koriander 2 st salladslökar ägg + 2 ägg...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st ingefära tumme
  • 2 st röda chilifrukter
  • 500 g räkor väl rensade
  • 1 kruka koriander
  • 2 st salladslökar
  • ägg + 2 ägg
  • ströbröd + 1 dl
  • 1 dl vetemjöl
  • solrosolja eller smör till stekning
  • 800 g potatis kall kokt
  • 1 st citron
  • 150 g smör rumsvarmt
  • 1 st gurka
  • 1 msk strösocker

Gör så här

1
Mixa skalad ingefära och 1 1/2 skivad chili fint med drygt hälften av räkorna, samt korianderstjälkar, grovskivat vitt från salladslöken, två av äggen och en deciliter av ströbrödet i matberedare med knivarna monterade. Finhacka resten av räkorna med korianderblad och det gröna på löken för hand. Finskiva resterande halva chilin och vänd ner den och det handhackade i smeten. Smeten blir lös som till wallenbergare. Forma försiktigt 8–12 biffar och kyl dem en halvtimme.

2
Citronsmör: Raspa skal av citronen med zestjärn eller rivjärn. Handrör smöret med pressad saft av 1/2 citron och skalet.

3
Citrongurka: Tvätta gurkan, osthyvla den och lägg den i press en stund med socker och saft av 1/2 citron.

4
Vispa upp de två återstående äggen i djup tallrik. Häll vetemjöl på en flat tallrik, resterande ströbröd på en annan. Vänd biffarna först i mjöl, sedan försiktigt i ägg och sist i ströbröd.

5
Stek biffarna gyllene i fett på medelvärme, 3–4 minuter på varje sida. Salta och peppra ytan under stekningen.

6
Stek halverade potatisar i smör parallellt, i annan panna. Salta och peppra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top