Musselsoppa med lax och saffran

Du behöver 1 kg blåmusslor 1 st fänkål ansad och strimlad 2 st schalottenlökar skivade 0.5 st saffran påse 2 msk olivolja 3 dl vitt...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 st fänkål ansad och strimlad
  • 2 st schalottenlökar skivade
  • 0.5 st saffran påse
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g laxfilé 2 x 2 cm
  • salt och nymalen peppar
  • 1 dl Vispad grädde
  • dillvippor

Gör så här

1
Skölj musslorna noga och avlägsna det lilla skägget som oftast sitter mellan skalhalvorna. Enklast är att dra bort det med hjälp av en skalkniv. Släng de musslor som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem, kassera även trasiga musslor.

2
Fräs fänkål, schalottenlök och saffran i 2 minuter på medelvärme i en stor kastrull med olivolja. Höj värmen till max, lägg i musslorna och häll på vinet. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig, det tar 3–5 minuter. Lyft upp musslorna på ett fat.

3
Häll fiskbuljong och grädde i spadet och koka ihop soppan under 15–20 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.

4
Stek laxtärningarna i het panna med en gnutta rapsolja, runt om i

5
1 1/2 minut, salta och peppra.

6
Plocka musslorna ur sitt skal, spara några med skal som garnityr. Lägg musslor och lax i tallrikar. Koka upp soppan och klicka i lite vispad grädde, vispa ordentligt så den skummar, slå den heta soppan i tallrikarna. Toppa med dill.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top