Du behöver
- 1 st bananschalottenlök eller 3 vanliga
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st morot
- 1 st selleristjälk
- 1 st lagerblad
- 1 tsk timjan
- 3 dl rödvin
- 800 g högrev i tärningar om cirka 3 x 3 cm
- 2.5 msk smör
- 2 dl vatten + 2 msk kalvfond
- 150 g rimmat sidfläsk tärnat
- 20 st champinjoner små
- hackad persilja
- potatispuré
- 1 kg potatis (mandelpotatis eller King Edward)
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 2.5 msk smör
- 1 tsk socker
- salt och peppar
Gör så här
1
Skala och hacka löken och vitlöken, skala och tärna moroten, tärna selleristjälken. Blanda med kryddorna och vinet i en bunke, vänd i köttet. Låt dra minst 2 timmar, gärna över natten.
2
Sila av marinaden, men spara den. Bryn köttet och grönsakerna i smör på dryg medelvärme i omgångar och lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med vatten plus fond till en sky, häll i grytan tillsammans med marinaden.
3
Koka upp och koka under lock på svag värme i 75–90 minuter tills köttet är mört. Stek fläsket och champinjonerna och lägg dem i grytan de sista 5 minuterna. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
4
Potatispuré Skala och koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet, ånga av.
5
Värm mjölk och grädde till strax under kokpunkten. Tryck potatisen genom en potatispress eller mosa med en gaffel eller potatisstöt.
6
Vispa i mjölk, grädde och smör med en el- eller ballongvisp. Krydda med socker, salt och peppar.