Älgstek i ugn tillagad på låg värme

Du behöver 1.5 kg älgstek salt vitpeppar smör Tonnatosås: äggulor 1 msk rödvinsvinäger 75 g tonfisk i vatten 6 st sardeller 1.5 dl olja salt...


4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg älgstek
  • salt
  • vitpeppar
  • smör

Tonnatosås:

äggulor
1 msk rödvinsvinäger
75 g tonfisk i vatten
6 st sardeller
1.5 dl olja
salt
svartpeppar
vatten ev lite

Gräddsås:

4 dl steksky
0.5 st köttbuljongtärning
2.5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
soja
salt
svartpeppar

Gör så här

1
Salta och peppra steken runt om. Placera den i en gryta med lock som tål ugnsvärme tillsammans med en smörklick.

2
Tryck in en ugnstermometer mitt i steken. Lägg på locket och sätt in alltsammans i 125 graders ugnsvärme. Vänd köttet ibland.

3

4
När termometern visar på 60 grader plockas köttet ut och får vila en stund innan det skärs upp. Spar skyn om du vill göra en gräddsås till köttet.

5

6
Servera köttet på italienskt vis med tonfisksås eller gå på den klassiska linjen och gör en gräddsås.

7

8
Tonnatosås

9
Mixa äggulor, vinäger, tonfisk och sardeller.

10
Tillsätt oljan lite i taget.

11
Smaka av

12

13
Gräddsås

14
Koka upp stekskyn med buljongtärningen.

15
Rör ut mjölet i lite vatten.

16
Red skyn.

17
Tillsätt grädden.

18
Låt koka upp.

19
Smaka av med soja, salt och peppar

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top