Rökt julkorv

Du behöver 0.5 kg fläskfärs 1 msk salt 3 dl grädde 1 tsk rosmarin torkad 1 tsk torkad timjan 0.5 tsk kryddpeppar malen 2 st...


8 portioner

Du behöver

  • 0.5 kg fläskfärs
  • 1 msk salt
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk rosmarin torkad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk kryddpeppar malen
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 kg viltfärs eller nötfärs
  • 3 st krokfjälster väl sköljt

Gör så här

1
1. Blanda fläskfärsen med saltet, häll i grädden under omrörning, gärna i matberedare. Tillsätt all smaksättning samt viltfärsen. Gör ett kokprov. Gör en liten köttbulle av smeten och lägg den i sjudande vatten 1 minut. Smaka om det är bra konsistens och kryddning.

2
2. Fyll fjälstret med en spritspåse eller korvstoppare, se till att den inte är för hårt stoppad. Picka några hål på varje korv.

3
3. Knyt om med snöre i ändarna samt vid varje korvlängd. Koka upp saltat vatten, dra av och lägg i korvarna, låt stå cirka 15 minuter. Kontrollera gärna med en termometer. Innertemperaturen ska vara 70 grader. Ta upp och kyl i kallt vatten.

4
4. Rök korvarna i 20 minuter i röklådan.


Kommentar:
Årets Kock, Andreas Hedlund, bjuder på ett julbord för 8 personer. Om korven säger han: Att göra korv är enkelt. Skaffa en röklåda om du inte redan har en så kan du göra denna goda korv, som blir ett mellanting mellan julkorv och rökt medvurst.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top