Du behöver
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 125 g rumstempererat smör
- 1 äggula
- 1/2 dl florsocker
- en nypa salt
- ev 1-2 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 200 g blåbär, hallon eller andra bär
- 5 äggulor
- 3 dl grädde
- 1/2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
1
Hacka ihop ingredienserna till pajdegen (eller kör i matberedaren) till en deg. Knåda den, kavla ut den på mjölat bord, vik ihop och flytta över till en rund pajform, 24-25 cm i diameter. Nagga pajskalet i botten och tryck till en vacker kant med tumme och pekfinger. Sätt in i kylskåpet 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
2
Nagga pajskalet i botten. Vik en bit folie över pajskalets kanter och förgrädda det mitt i ugnen 10 minuter. Minska ugnsvärmen till 200 grader.
3
Strö ut bären på pajskalets botten. Vispa ihop äggulor, grädde, florsocker och vaniljsocker och häll över bären. Grädda cirka 30 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stelnat.
4
Servera pajen ljummen eller kall – med eller utan crème fraîche.