Sjötunga Walewska

Du behöver 6 st fil (eller rödtunga) 2 dl vatten 2 dl vin torrt vitt fiskfond (från flaska) 2 krm salt Hummersås: 2 dl vitt...


2 portioner

Du behöver

  • 6 st fil (eller rödtunga)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vin torrt vitt
  • fiskfond (från flaska)
  • 2 krm salt

Hummersås:

2 dl vitt vin
2 dl vatten
2.5 dl vispgrädde
1.5 msk hummerfond (från flaska)
spad från fiskkoket
1.5 msk konjak

Garnityr:

1 st hummer färsk eller djupfryst, kokt
tryffel lätt stekta färska champinjoner

Pommes duchesse (potatismos):

4.5 st potatis t
1 st äggula
1.5 msk smör eller margarin
salt
vitpeppar nymalen

Gör så här

1
Skala, koka och mosa (med elvisp eller potatisstöt) eller pressa potatisen. Rör i äggulan och smöret. Smaka av med salt och peppar.

2
Skölj fiskfiléerna helt kort och låt dem rinna av.

3
Koka upp vatten, vin, fond och salt i en låg vid kastrull. Rulla ihop filéerna och lägg dem i det varma spadet med skarven ner. Sjud rullarna sakta på svag värme cirka 8 minuter, eller tills de precis bara vitnat rakt igenom.

4
Ta upp fiskrullarna och låt dem rinna av. Spara kokspadet och koka ihop det till hälften.

5
Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat eller två ugnståliga tallrikar. Spritsa eller klicka potatismoset runt om, eller vid sidan av fisken.

6
Såsen: Koka upp vin, vatten, 2 dl av grädden, hummerfond och det sparade fiskkokspadet. Låt det hela koka ihop till ungefär hälften. Smaka av med konjak. Vispa 1/2 dl kvarvarande grädde och blanda i såsen.

7
Häll såsen över fisken på fatet eller tallrikarna. Gratinera snabbt i 275 grader, i mitten av ugnen, så att potatismoset blir lite brunt överst.

8
Klyv hummern, knäck klorna


Kommentar:
Den här sjötungan serveras på Brasserie Britto i Linköping.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top