Du behöver
- 6 dl kokt råris eller havre eller hel-vete
- 6 dl grahamsmjöl
- 1 rågad msk miso utrörd i lite kallt vatten
- 6 dl vatten
- 6 dl hackade fikon, plommon, dadlar och russin
- 2 dl hasselnötter
- lite vetemjöl till bakbordet
- vetekli
- olja till formarna
Gör så här
1
Blanda samman det kokta råriset, misosmeten, grahamsmjölet och vattnet samt frukter och nötter med en träslev. När degen inte är så smetig längre arbetar du den med händerna ca 15 minuter lugnt och tålmodigt. Låtsas att du masserar en älskad person! Låt den stå över natten under en fuktig handduk. Nästa dag lägger du upp degen på ett mjölat bakbord och knådar igen i minst 5 minuter. Vänd degen om och om igen. Forma limpor. Olja brödformarna och ströa dem med vetekli. Lägg i limporna och låt jäsa i ca 2 timmar. Ställ in formarna i en kall ugn och sätt den på 100 grader. Grädda i cirka 1 timme. Täck därefter formarna med lite folie, höj värmen till 175 grader och grädda vidare i cirka 45 minuter. När bröden är färdiga får de svalna på galler inlindade i en fuktig handduk.
2
Man kan gå en genväg och fuska genom att använda 25 gram jäst och baka det som ett vanligt jäsbröd på några timmar.
Detta är ett tungt bröd att baka och det kräver starka händer. Miso köper du i hälsokostaffärer.