Du behöver
- 5 schalottenlökar, finhackade
- ca 200 g smör (gärna osaltat)
- 200 g kalvfärs
- 3 äggulor + 2 hela ägg
- 2 dl vispgrädde
- salt
- 1 rejäl knippa timjan
- svartpeppar
- 4 (ˆ ca 150 g) kycklingfiléer
- vetemjöl
- 1 dl riven parmesanost
- 1 msk vatten
- ca 10 potatisar, strimlade
- 1 gul lök, finhackad
- 2 djupfrysta smördegsplattor
- 3 dl kycklingbuljong
- 1 citron, saften
- 1 dl vitt vin
- 2 msk klippt citronmeliss
- 2 msk klippt körvel
Gör så här
1
Fräs lite mer än hälften av schalottenlöken i lite av smöret. Låt kallna och blanda det sedan med färsen. Tillsätt 2 äggulor samt grädden försiktigt så att inte färsen skär sig. Smaka av med salt, några av timjankvistarna som hackats och svartpeppar. Skär en ficka längs med kycklingfiléerna och fördela färsen inuti. Vänd filéerna i vetemjöl. Skaka av och doppa dem därefter i piccatasmet – en blandning av 2 hela ägg, parmesanost och vatten.
2
Bryn filéerna i smör och tilllaga dem därefter i 175 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter, eller tills de känns genomstekta.
3
Bryn potatisen till smördegsröstin med den gula löken i smör tills strimlet är nästan mjukt. Vänd ner generöst med klippt timjan och smaka av med salt och peppar. Låt kallna. Lägg smördegsplattorna lite omlott och kavla ut dem till en hel platta. Bred på av potatisen. Rulla ihop som en rulltårta. Pensla med äggula och grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter, eller tills smördegsröstin fått fin färg.
4
Koka ihop buljongen till såsen med citron, resten av schalottenlöken och vinet till hälften. Tillsätt citronmeliss och körvel. Vispa ner cirka 100 g av smöret.
En rätt som serveras på restaurang Cicada i Sollentuna.