Ingefärskaka

Du behöver 500 g äpplen syrliga 3 msk citronsaft nypressad 4 msk calvados (äppelbrännvin) äppeljuice eller konc. 70 g syltad ingefära (5 msk fint tärnad)...


15 portioner

Du behöver

  • 500 g äpplen syrliga
  • 3 msk citronsaft nypressad
  • 4 msk calvados (äppelbrännvin)
  • äppeljuice eller konc.
  • 70 g syltad ingefära (5 msk fint tärnad)
  • russin knappt 1 dl
  • 200 g smör mjukt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 3 st ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mandelspån
  • 0.5 dl florsocker
  • 1.25 tsk citronsaft

Gör så här

1
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Blanda citronsaft, calvados, ingefärstärningar och russin och häll det över äppelskivorna.

2
Rör matfett, socker och citronskal pösigt. Tillsätt ett ägg i taget.

3
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten som nu blir ganska fast. Rör också i äppelblandningen.

4
Klicka smeten i en smord och bröad, avlång form. Välj en som rymmer 1 1/2 liter eller 2 liter. Strö över mandelspån och tryck fast dem i smeten med hjälp av utsidan på en sked.

5
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader varm ugn cirka 75 minuter för den lilla formen, något kortare för den stora. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den. Den vackra ovansidan ska vara uppåt.

6
Blanda florsocker och citronsaft och ringla glasyren över.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top