Du behöver
- 500 g äpplen syrliga
- 3 msk citronsaft nypressad
- 4 msk calvados (äppelbrännvin)
- äppeljuice eller konc.
- 70 g syltad ingefära (5 msk fint tärnad)
- russin knappt 1 dl
- 200 g smör mjukt
- 1.5 dl strösocker
- 1 tsk rivet citronskal
- 3 st ägg
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mandelspån
- 0.5 dl florsocker
- 1.25 tsk citronsaft
Gör så här
1
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Blanda citronsaft, calvados, ingefärstärningar och russin och häll det över äppelskivorna.
2
Rör matfett, socker och citronskal pösigt. Tillsätt ett ägg i taget.
3
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten som nu blir ganska fast. Rör också i äppelblandningen.
4
Klicka smeten i en smord och bröad, avlång form. Välj en som rymmer 1 1/2 liter eller 2 liter. Strö över mandelspån och tryck fast dem i smeten med hjälp av utsidan på en sked.
5
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader varm ugn cirka 75 minuter för den lilla formen, något kortare för den stora. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den. Den vackra ovansidan ska vara uppåt.
6
Blanda florsocker och citronsaft och ringla glasyren över.