Havrehjul

Du behöver 2 dl havregryn 1 flaska (33 cl) lättöl 2 dl crème fraîche (valfri fetthalt) 50 g jäst 1/2 dl brun farin ca 11...


15 portioner

Du behöver

  • 2 dl havregryn
  • 1 flaska (33 cl) lättöl
  • 2 dl crème fraîche (valfri fetthalt)
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl brun farin
  • ca 11 dl vetemjöl (gärna Special)
  • 1-2 tsk salt

Gör så här

1
Blanda havregryn och lättöl i en kastrull. Låt grynen svälla i cirka 10 minuter. Rör ner crème fraîche. Värm alltsammans till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i degbunken. Tillsätt socker och degvätska. Vispa slätt. Arbeta ner 3 dl av vetemjölet och låt allt jäsa 30 minuter, eller till dubbel storlek. Arbeta ner saltet och så mycket vetemjöl att det blir en lättarbetad deg.

2
Låt jäsa 30 minuter, eller till dubbel storlek. Dela degen och platta ut halvorna till plattor om cirka 25 x 35 cm. Ta med mått, cirka 8 cm i diameter, ut rundlar. Dekorera brödet med degbitarna som blir över. Låt jäsa ytterligare 30 minuter och grädda sedan bröden i 225-250 graders ugnsvärme 10-15 minuter.


Kommentar:
Havrehjulet gör sig lika bra ihop med kaviar som med grönmögelost, oliver och röd paprika.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top