Du behöver
- 2 dl havregryn
- 1 flaska (33 cl) lättöl
- 2 dl crème fraîche (valfri fetthalt)
- 50 g jäst
- 1/2 dl brun farin
- ca 11 dl vetemjöl (gärna Special)
- 1-2 tsk salt
Gör så här
1
Blanda havregryn och lättöl i en kastrull. Låt grynen svälla i cirka 10 minuter. Rör ner crème fraîche. Värm alltsammans till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i degbunken. Tillsätt socker och degvätska. Vispa slätt. Arbeta ner 3 dl av vetemjölet och låt allt jäsa 30 minuter, eller till dubbel storlek. Arbeta ner saltet och så mycket vetemjöl att det blir en lättarbetad deg.
2
Låt jäsa 30 minuter, eller till dubbel storlek. Dela degen och platta ut halvorna till plattor om cirka 25 x 35 cm. Ta med mått, cirka 8 cm i diameter, ut rundlar. Dekorera brödet med degbitarna som blir över. Låt jäsa ytterligare 30 minuter och grädda sedan bröden i 225-250 graders ugnsvärme 10-15 minuter.
Havrehjulet gör sig lika bra ihop med kaviar som med grönmögelost, oliver och röd paprika.