Du behöver
- 4 skivor vitt bröd, vatten
1 äggula
1 1/2 dl olivolja
(1/2-1 dl kallt potatismos)
1 burk (335 g) naturell torskrom
1 msk fint riven, gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2-3 msk pressad citron
1/2 tsk salt
1-2 krm nymald svartpeppar
2-3 msk rökt k
Gör så här
1
Skär bort kanterna från brödet och låt skivorna ligga i kallt vatten en stund. Ta upp och pressa ur vätskan noggrant.
2
Elvispa brödmassan med äggulan till jämn massa. Tillsätt oljan pyttelite i taget under fortsatt vispning så att det blir en majonnäsaktig sås. (Vispa i potatismos.) Finfördela torskrommen med gaffel och rör ut rommen väl i såsen. Blanda i riven lök, vitlök, citronsaft, salt och peppar.
3
Smaka av med tubkaviar, som också ger lite färg.
Det finns många olika recept på taramosaláta, en vanlig förrätt på grekiska krogar. Ibland ingår potatis i stället för bröd i röran. En variant är att blanda lite potatismos i den här röran för jämnare konsistens och mildare smak. Godast är den med vitt brytbröd och svarta oliver till.